19.3.12

Yliopiston promootiot kutsuvat

Lapin yliopistossa järjestetään historiamme neljäs promootio 31.5.–2.6.2012. Edellinen promootio oli vuonna 2004, joten kahdeksan vuoden odotuksen jälkeen edessämme on yliopiston arvokkain kolmipäiväinen juhlatilaisuus, jossa vihitään tutkinnon suorittaneet maisterit ja tohtorit sekä kunniatohtorit. Promootion tarkoitus on korostaa koulutuksen arvostusta ja juhlia ainutkertaisella tavalla monen vuoden kovalla työllä ansaittua tutkintoa. Sana ”promootio” tulee latinan verbistä ”promovere”: siirtää eteenpäin, edistää, ylentää.
 
Promootiotunnuksemme ovat suunnitelleet Antti Huhtala, Merja Lahti ja Kai Karkulahti taiteiden tiedekunnasta. Tunnuksessa yhdistetään perinteet Lapin yliopiston nykyaikaan. Musta on akateeminen juhlaväri pukeutumisessakin, kuten myös valkoinen, ja ne näkyvät merkissä. Merkki kohoaa logosta kasvavan verson tavoin, mikä viittaa yksilön kasvuun ja kehitykseen. Merkistä on löydettävissä viittauksia myös Lappiin, poronsarviin ja vaivaiskoivuihin sekä lisäksi yhtymäkohtia Lapin yliopiston visuaaliseen ilmeeseen.


Millainen promootio meille on tulossa?

Epävirallisesti aloitetaan proomootiojazzeilla Tivolissa keskiviikkona 30.5. klo 20.  Viralliset promootiojuhlallisuudet ovat perinteen mukaisesti kolmipäiväiset.

Varsinaisen promootiopäivän aattona torstaina 31.5.2012 maisteriksi vihittäville järjestetään seppeleensitojaiset hotelli Santa Clausin uusituissa tiloissa. Kunkin promovoitavan seppeleensitoja, yleensä seuralainen, sitoo hänelle laakeriseppeleen siten, että yleinen seppeleensitoja/sitojatar opastaa. Yleiseksi seppeleensitojaksi kutsutaan arvostetun professorin naimaton tytär tai poika. Kuka hän on? Se selviää Flooranpäivänä, 13. toukokuuta, jolloin promootiotoimikunnan edustajat vievät tälle henkilölle kutsun kotiin. Yleinen seppeleensitoja tai -sitojatar vastaa seppeleensitojaisten onnistumisesta, jossa tuoreet laakerinlehdet ommellaan käsin seppeleeksi, jota käytetään seuraavan päivän promootioaktissa.

Tohtoripromovendeille järjestetään vastaavasti miekanhiojaiset hotelli Pohjanhovissa. Miekanhiojaisissa tohtoripromovendien seuralaiset avustavat tohtorin miekan hionnassa. Airueet ovat myös apuna (huolehtien tahkosta ja sen käyttövoimasta). Tohtorinmiekka on hengen ase, jolla tohtori puolustaa totuutta, oikeutta ja hyvyyttä.

Kumpaankin juhlaan kuuluvat illalliset, runsaasti musiikkia ja valmisteltuja puheita.

Kaikki käytössämme olevat juhlatilat somistetaan tekstiilein ja värein juhlaviksi, taiteiden tiedekunnan toimesta suorastaan loisteliaiksi. Promootioon osallistuvilla on tilaisuus nauttia myös visuaalisen ilmeen kauneudesta ja juhlavuudesta.

Virallista promovointia varten naispuoliset promovoitavat maisterit pukeutuvat pitkään valkoiseen pukuun ja tohtorit mustaan. Miesten puku on frakki.

Vihkiminen tapahtuu juhlallisessa aktissa perjantaina 1.6.2012 Lappi Areenalla. Promootioaktiin siirrytään kulkueena, jossa on tarkka akateeminen järjestys. Promootioaktiin liittyy puheita ja musiikkia. Promoottoreina toimivat professorit Kyösti Kurtakko (KTK), Asko Suikkanen (YTK), Minna Uotila (TTK) ja Terttu Utriainen (OTK). Promoottori ojentaa maistereille oppiarvon symboliksi laakeriseppeleen ja maisterinsormuksen, tohtoreille tohtorinhatun ja miekan.

Ennen maisteriksi ja tohtoriksi vihkimistä parhain arvosanoin valmistunut antaa näytteen vihittävien tiedoista ja taidoista. Sekä priimustohtori että ultimusmaisteri vastaavat oman oppialansa professorin tekemään kysymykseen – ja vastauksen pitää tulla hyväksytyksi!

Aktin jälkeen promovoidut sekä muut juhlavieraat siirtyvät bussikuljetuksella kaupungin vanhalle torille, jossa järjestäydytään juhlavaksi promootiokulkueeksi ja siirrytään halki kaupungin juhlajumalanpalvelukseen. Promootiokulkuetta johtaa juhlamenojen ohjaaja, joka muutenkin vastaa juhlallisuuksien sujumisesta sääntöjen mukaisesti. Hän on professori Kai Kokko (OTK). Juhlamenojen ohjaajaa seuraavat promoottorit, kunniatohtorit, vastavihityt tohtorit ja maisterit, rehtori, vararehtorit, yliopiston hallintojohto, professorit virkaikäjärjestyksessä, yliairut, yleinen seppeleensitojatar sekä muiden yliopistojen rehtorit.

Maistereiden ja tohtoreiden vihkimistä juhlistetaan promootioillallisella Santaparkissa. Juhlaillallisella lomassa kuullaan useita valmisteltuja, lyhyitä akateemisia puheita ja Lapin kamariorkesterin musiikkia.
Ilta huipentuu juhlallisiin promootiotanssiaisiin Lappi Areenalla. Lappi Areena saa aivan uuden ilmeen illan juhlaa varten. Luvassa on iloista musiikkia ja myös vanhojen tanssien esitys (joiden harjoitukset pidetään sovitun aikataulun mukaisesti). Ennen aamunkoittoa myös airueet luopuvat nauhoistaan yliairueen johdolla. Yliairueena toimii professori Tuija Hautala-Hirvioja (TTK). Hän johtaa promootiojuhlissa avustavia airueita ja ottaa vastaan arvovieraat.

Promootiopäivää seuraa kolmas juhlapäivä,”vapaamuotoinen huviretki”. Se toteutetaan lauantaina 2.6.2012 promootiojunalla, lättähatulla Rovaniemeltä Kemijärvelle. Juna lähtee klo 11.30 ja paluu on noin klo 17.30. Kemijärven kulttuurikeskuksessa on ohjelmaa, samoin junissa junaemännät ja -isännät tekevät yhdessäolon mukavaksi.

Kaiken kaikkiaan promootioon liittyy paljon symboliikkaa ja sillä on pitkät perinteet yliopistomaailmassa. Suomessakin ensimmäinen promootio pidettiin yli 300 vuotta sitten, Turun akatemian filosofisessa tiedekunnassa.

Tätä perinnettä haluamme Lapin yliopistossa jatkaa. Haluamme juhlistaa unohtumattomalla tavalla maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittamista, merkittävän opiskeluvaiheen päättymistä ja uuden elämän alkua opintojen jälkeen. Tähän juhlaan toivotamme myös yliopiston henkilökunnan mukaan. Ilman yliopistolaistemme opetus- ja tutkimustyötä sekä ohjausta ei olisi promovoitavia. Voimme siis nauttia työmme tuloksista. Kutsumalla kunniatohtorit voimme osoittaa korkeimman huomionosoituksemme henkilöille, jotka ovat saavuttaneet erityisiä ansioita akateemisen maailman ulkopuolella tai muutoin edistäneet tieteellistä tutkimusta erityisen ansiokkaasti.

Ilmoittautumisaika on nyt menossa, ja sitovasti ilmoittautuneita promovendejä on tähän mennessä jo nyt enemmän kuin oli osallistuneita vuoden 2004 promootioihin (seuralaisineen noin 200). Silti monelta maisterin tai tohtorin tutkinnon suorittaneelta puuttuu juhlallisuuksia koskeva riittävä informaatio, ja siksi on tärkeää, että tiedekunnissa innostetaan valmistuneita osallistumaan vihittäviksi. Tätä tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä. Henkilökunnan ilmoittautuminen on niin ikään avautunut verkkosivuillamme.


Tervetuloa promootioihin, joista teemme yhdessä ikimuistoisen akateemisen juhlan. Vuoden 2004 maisteripromovendi muistelee kokemaansa näin: ”Senastisen elämäni hienoimmat juhlallisuudet. Akateemisuutta parhaimmillaan. Tunsi oikeasti saavuttaneensa jotain hienoa. Ehdottomasti kaiken vaivan ja rahan arvoista!” Promootioista jää pysyvä myönteinen muistikuva, kuten maisteripromovendi vuodelta 2004 kertoo: ”Intensiivinen, juhlallinen ja äärimmäisen hauska, siinä sanoja joilla juuri ja juuri voi kuvailla sitä mitä nuo päivät sisällään pitivät. Harvoin on tilaisuutta kokea niin monenlaisia tunteita vain muutaman päivän aikana. Suosittelen ehdottomasti.”


Kaarina Määttä
Vararehtori, promootiotoimikunnan puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti